Poznámky k vaření a recepty (Aktualizováno 11.2.2017)
Protože si hůře pamatuju některé věci, a zejména věci, které často nevyužívám/neprovádím začal jsem si v tomto blogu psát různé poznámky k řešení některých případů. Dnes si zkusím vyrobit příspěvek týkající se vaření. Tento příspěvek, ale bude zvláštní tím, že jej budu pravidelně aktualizovat, takže jej časem budu opakovaně „publikovat“, ale přitom půjde jen o aktualizaci příspěvku samotného.
Příspěvek může obsahovat jak poznámky týkající se různé přípravy různých jídel, tak i sbírku receptů, protože pokud se mi osvědčily, proč neustále hledat nové?
Upozornění: Zvláště v tomto případě se jedná o příspěvek určený pro mne. Komentáře lidí, co si pořádně ani nepřečtou úvod, budu rovnou mazat.
Příprava jídel
Zde si odložím poznámky k přípravě některých jídel.
Příprava kuskusu
- Poměr kuskusu vs voda 1:2.
- Může se přidat lžíce oleje. V tom případě je vhodné kuskus nejprve s olejem smíchat a počkat až jej kuskus nasaje.
- Zalít vařící vodou, nebo vývarem.
- Kuskus lze připravovat také na sladko, například s medem a máslem (místo oleje).
Příprava polenty
- Poměr polenty vs voda 1:2
- Doporučuje se přidat do polenty máslo, je tedy nutné ho rozpustit na pánvi a pak zalít vodou, přivést ji k varu a teprve pak nasypat polentu.
Příprava rýže
- Poměr rýže vs voda 1:2.
- Rýže se před vařením propláchne, ale nemusí.
- Vaří se cca 10-20 minut dle druhu rýže (viz popis rýže na obalu).
- Pokud vařím rýži v parním hrnci (Tefal Vitacuisine Compact) v dodaných kelímcích, do kelímku se vsypou 2 rovné polévkové lžíce rýže a po okraj kelímku zalije (ideálně teplou) vodou. Rýži je vhodné dochutit, tedy osolit a okořenit dle chuti.
Příprava jater
- Podle všeho u drůbežích jater je možné je připravovat jako ostatní maso, tedy je možné je osolit i před tepelnou úpravou. Problém s tvrdnutím jater je prý u ostatních druhů jater (vepřových, hovězích).
Recepty
Moje recepty
- Jak jsem poprvé „vařil“ Maki Sushi (suši) aneb malý návod na výrobu Maki Sushi
- Recept: Tortila de patatas (španělská tortilla)
Ostatní recepty
Revize
10.10.2015 – Založení článku.
14.11.2015 – Přidána polenta.
9.7.2016 – Přidána rýže.
27.12.2016 – Přidána příprava jater.
11.2.2017 – Přidáno vaření rýže v páře.
Pingback: Michal Zobec Blog: Přehled novinek a událostí / 2016 Q3 | Michal Zobec: Blog // ZOBEC Consulting