Recept: Tortila de patatas (španělská tortilla)
Jistě znáte tortilu, ve španělsku je však tortila známá jinak, jedná se o vaječnou omeletu s bramborami a jedná se o velmi jednoduché a syté jídlo. Jmenuje se Tortila de patatas a setkáte se s ní ve španělsku v restauracích, kde je běžnou součástí nabídky, nebo v kavárnách a barech jako tapas (něco k snědku při posezení v kavárně).
Španělský název tortily o které si teď povíme je tortilla de patatas (tortilla s bramborami), nebo tortilla española (španělská tortilla). V anglicky mluvících zemích se nazývá podobně jako ve španělsku Spanish omelette (španělská omeleta).
Základními surovinami tortilly tvoří brambory a vejce, podle regionu tvoří běžně základ tortilly také cibule. Někde však cibule není zvykem a tak se z těchto důvodů rozlišuje mezi tortilla de patatas (bez cibule) a tortilla de patatas con cebolla (s cibulí). Já jsem se setkal ve španělsku v oblasti Andalusia s tortillou, která obsahuje cibuli v základu.
Tortilla mívá tloušťku mezi 3 až 8 cm a jí se jak teplá, tak studená. Důležitým znakem španělské tortilly je, že brambory se připravují smažením v oleji, takže pak mají jinou chuť, než kdyby jste je uvařili normálně ve vodě.
Kromě klasické základní verze tortilly, si můžete tortillu doplnit dalšími surovinami jako je šunka, sýr, nebo třeba zelenina. Běžně můžete ve španělsku koupit tortillu s krevetami.
Ingredience
- 5 středních až menších brambor,
- 5 velkých vajec,
- 1 velkou cibuli,
- 4–6 cl panenského olivového oleje,
- sůl (ideálně mořskou), pepř.
U surovin je důležité aby brambory byly v poměru s vejci 1:1, ale může být brambor o něco málo víc, až do poměru 3:2.
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky, případně můžeme na silnější kostičky. Podle množství brambor nalijeme do pánve olej a na mírný až střední výkon brambory smažíme. Během smažení by měly být brambory mírně ponořené v oleji, stačí alespoň až 5 mm vrstva oleje. Brambory je třeba připravovat pomalu, aby byly měkké za cca 15–20 minut (podle množství). Brambory během smažení občas promícháme.
Brambory jsou hotové, když jsou měkké (nemusí být usmažené dokonale) a mají pokud možno osmažené jen mírně zlatavou barvu. Pokud jsou hotové, vytáhněte je bokem a pokud možno zbavte oleje a dejte vychladnout do samostatného hrnce.
Pokud chcete dělat tortillu s cibulí, mohli jste v půlce smažení brambor přidat cibuli. V tom případě jste cibuli přesunuli do hrnce spolu s bramborami.
V mém případě jsem dělal tortillu se španělskou šunkou Jamón, takže jsem si ji nakrájel na kostičky a osmažil na zbytku oleje po bramborách (u šunky moc olej není třeba). Osmaženou šunku jsem pak přesunul do hrnce s bramborami a cibulí.
Rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Do mírně teplé směsi nalijte vejce a směs důkladně promíchejte. Je důležité, aby směs před vlitím vajec nebyla horká, aby se vejce nezačaly srážet. Pokud jste měli brambory na plátky, můžete je mírně promačkat. Celou směs osolte a opepřete podle chuti. Pokud chcete v tortille sýr, přidejte jej teď do směsi, doporučuji nějaký tvrdý sýr parmazánového typu, třeba Gran Moravia, nebo Pecorino Romano (v tomto případě omezte sůl, Pecorino je slané samo o sobě dost).
Vraťte do pánvičky hotovou směs a smažte na mírno s pokličkou dokud není celá omeleta hotová (pokud má 3cm, může to trvat více než 20 minut).
Nejnáročnější je naučit se připravit tak tlustou omeletu aniž by bylo třeba ji obracet, protože většinou to znamená, že se více, či méně potrhá. Nejlepší zkušenost mám s usmažením finální tortilly na pánvi s pokličkou na mírnou teplotu, kdy je v podstatě upečena. Menší tortillu (cca 5 vajec + 5 brambor) jsem dělal kolem 15–20 minut. Velká tortilla (10 vajec + 10 brambor) trvá něco kolem 30–40 minut.
Celková doba přípravy trvá podle velikosti tortilly 30–60 minut. Pokud máte všechny postupy vypracované, většinu času trávíte čekáním až se usmaží nějaká část surovin, nebo na finální přípravu omelety.
Odkazy
- Tortilla na wikipedie.cz
Komentáře nejsou povoleny.